Flere unge er hjemløse

Der er blevet flere unge hjemløse i Danmark siden 2009. Psykisk sygdom og tidligt misbrug af hash eller hårde stoffer er væsentlige årsager til, at unge bliver hjemløse. De klarer sig ved i stadig større grad at overnatte hos familie, venner og bekendte.

Der er i uge 6 i 2011 optalt 5290 hjemløse i Danmark. I 2009 var tallet 4998. Lidt over halvdelen af landets hjemløse opholder sig i hovedstadsområdet, og knap halvdelen af de hjemløse har været det i mere end et år. Det viser den tredje nationale kortlægning af hjemløsheden i Danmark, som SFI har foretaget i 2011 for Socialministeriet. De to foregående var i 2009 og 2007.

1000 hjemløse mellem 18 og 24 år
Kortlægningen viser, at gruppen af unge hjemløse er vokset siden 2009. Der er i 2011 optalt 1002 hjemløse mellem 18 og 24 år mod 633 i 2009, og knap hver tredje hjemløs er mellem 18 og 29 år. Af de unge hjemløse er det næsten halvdelen, der overnatter hos familie, venner og bekendte. Af alle hjemløse er det knap hver fjerde, hvilket også er flere end i 2009.

Misbrug, psykisk sygdom, udsættelser og dårlig økonomi bag hjemløshed
Kortlægningen angiver en række årsager til hjemløshed. Omkring hver tredje siger misbrug er årsag til deres hjemløshed. 30 procent mener psykisk sygdom ligger bag deres situation, og den andel er øget siden 2009. For den voksende gruppe af unge hjemløse, der angiver psykisk sygdom som årsag, er der sket en stigning fra 23 procent i 2009 til 30 procent i 2011.

Derudover siger 20 procent af de hjemløse, at boligudsættelse er årsag til deres hjemløshed, og 31 procent mener, økonomiske problemer er den væsentligste årsag til deres hjemløshed..

Mangel på boligløsninger og individuel social støtte
Kun 30 pct. af de hjemløse er skrevet op til en bolig eller et botilbud, og 28 pct. modtager bostøtte eller har en støttekontaktperson. Forskning viser generelt, at en boligløsning kombineret med individuel social støtte er en forudsætning for at komme ud af hjemløsheden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Spilleside politianmeldt for vildledende konkurrence på internettet
Next post Baby voldtaget og udsat for vold