Forbud mod salg af farlige tatoveringsfarver

Miljøministeriet har undersøgt 65 tatoveringsfarver på det danske marked. En femtedel af farverne har så høj en koncentration af kræftfremkaldende stoffer, at miljøminister Ida Auken griber ind.

Kræftfremkaldende farvestoffer, der er strengt forbudte i tøj, findes i en lang række tatoveringsfarver, der sprøjtes direkte ind under huden af tatovører. 13 ud af 65 undersøgte tatoveringsfarver indeholder så høje mængder af kræftfremkaldende stoffer, at de udgør en sundhedsrisiko. Det vurderer Miljøstyrelsen på baggrund af en undersøgelse af tatoveringsfarvers sundhedsrisiko, som er færdig i begyndelsen af 2012.

– Helt ærligt, så er jeg rystet over, at kemi, der er for farligt til komme i berøring med huden, kan sprøjtes direkte ind i kroppen. For første gang har vi fået dokumentation for, at nogle tatoveringsfarver er kræftfremkaldende, og derfor har jeg også bedt om, at de farlige farver fjernes fra tatovørernes hylder øjeblikkeligt, siger miljøminister Ida Auken.

Videnskabelige forsøg viser, at to tredjedele af farvekrystallerne i tatoveringsfarver bliver optaget i kroppen. Første stoppested er lymfeknuderne, der hurtigt får samme farve som tatoveringsfarven. Derefter transporteres de kemiske stoffer videre til kroppens øvrige organer via blodbanerne.

– Vi skal sørge for, at vi fremadrettet håndterer risikoen fra kemiske stoffer i tatovørblæk. Hvordan vi bedst gør det, vil jeg tage stilling til, når rapporten er fklar i begyndelsen af det nye år, siger Ida Auken.

12 ud af de 13 kræftfremkaldende farver i Miljøstyrelsens undersøgelse, der nu forbydes, er røde eller gule farver – de såkaldte azo-farvestoffer. De røde farver kan føre til irritation, når tatoveringerne er udsat for sollys, og kan i værste fald føre til store, åbne hudsår. Den sidste farve, der er kræftfremkaldende og derfor forbydes, er en sort farve, der indeholder det kræftfremkaldende stof benz(a)pyren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post SKAT beslaglagde øllene før festen begyndte
Next post Ulovlige ål standset på vej til julebordet