Stikprøve afslører mange fejl på fyrværkeri

27 af 56 testede fyrværkeriartikler har alvorlige funktionsfejl, viser Sikkerhedsstyrelsens stikprøvekontrol, som har særligt fokus på formodet farlige fyrværkeriartikler. Fyrværkeriet kan udgøre en forøget risiko for forbrugerne, og der er derfor nedlagt salgsforbud mod de berørte produkter.

– Fyrværkeri er som udgangspunkt farligt og ekstra farligt, hvis det ikke fungerer, som det skal. Det gælder især, hvis der er tale om kraftigt fyrværkeri, som batterier, raketter og romerlys. 27 ud af de 56 artikler, vi har undersøgt for funktionsfejl, dumper i test, og det er mange, siger seniorrådgiver i Sikkerhedsstyrelsen,Charlotte Kryger, og uddyber:

– Selvom vores undersøgelse ikke er repræsentativ for hele fyrværkerimarkedet, fordi vores indsats er risikobaseret og målrettet mod produkter, der kan være problemer med, så er det ikke i orden med så mange fejl, og det vidner om, at branchens egen kvalitetskontrol ikke er god nok.

Farlige funktionsfejl
Fyrværkeri kan fejle på forskellige måder, men det er funktionsfejl, der udgør den største fare i affyringsøjeblikket.

– Vi har i år haft særligt fokus på batterierne, fordi de medførte mange alvorlige skader sidste år. Derfor har vi adskillige tilfælde forbudt en særlig luntekonstruktion på batterier, og derudover testet 33, hvoraf 17 fejlede. For eksempelvis raketter, som vi også har haft fokus på, er antallet af funktionsfejl 5 ud af 12, fortæller Charlotte Kryger, og understreger at man altid skal udvise forsigtighed og følge brugsvejledningen og sikkerhedsafstanden ved brug af fyrværkeriet.

Hovedparten af det fejlende fyrværkeri i stikprøven har ikke nået butikshylderne, fordi det er stoppet inden salgsperioden begyndte. Styrelsen fortsætter sin stikprøvekontrol i december. Fyrværkeri med alvorlige fejl der bliver fundet her, vil blive trukket tilbage fra butikkerne.

Tjek selv dit fyrværkeri
Det kan ikke udelukkes, at forbrugerne kan risikere at støde på ulovligt fyrværkeri, eller fyrværkeri, der ikke virker efter hensigten. Derfor er det vigtigt at følge de 6 fyrværkeriråd, når sæsonen for alvor går i gang omkring nytåret.

www.sik.dk kan du se billeder og beskrivelser af de fejlende produkter og selv tjekke om det fyrværkeri, du har købt, er lovligt.

Fyrværkeri, der ikke er mærket med et såkaldt SIK-nummer eller CE-mærket, er ulovligt, bortset fra helt små artikler som knaldperler, bordbomber og lignende. Hvis man har købt fyrværkeri, der er ikke lever op til reglerne, eller som er blevet trukket tilbage fra markedet, anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at du returnerer det til forhandleren, eller bortskaffer det som farligt affald.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Mærker skal advare børn og gravide mod koffein-drikke
Next post Minister vil opruste i indsatsen for ligeløn