Vi surfer løs, mens fjernsynet kører

Der var engang, hvor man næsten kravlede i det fine tøj og sad på rad og række, når fjernsynet sendte og transmitterede. Men sådan er det ikke mere.

Faktisk præsterer næsten halvdelen af danskerne i løbet af en uge at være på internettet, samtidig med at de har fjernsynet kørende. Det viser en undersøgelse om danskernes medieadfærd i forbindelse med tv-seningen, som DR Medieforskning og analyseinstituttet Megafon har lavet blandt et repræsentativt udsnit af alle over 15 år. Analysen kommer til at indgå i publikationen ’Medieudviklingen 2011’, som DR Medieforskning udgiver i januar.

– Groft sagt viser undersøgelsen, at der er to slags tv-seere i Danmark. Den gruppe, som ser tv og ofte har følgeskab af nettet, og gruppen, der aldrig surfer, mens deres tv kører, siger medieforsker Uffe Høy Svenningsen fra DR Medieforskning, der har nærstuderet fænomenet sammen med kollegaen Anne Lærke Larsen.

Supplerende tal, som DR har indhentet via DR Panelet, viser, at nyhedsudsendelser, sport eller underholdningsprogrammer, er den type udsendelser, der oftest bliver akkompagneret af surf på nettet. Derimod er det sjældnere, at danskerne går på nettet under faktaprogrammer, serier og film i tv.

Lidt upassende
Det er stadig svært at afgøre, hvor meget netforbruget tidsmæssigt fylder under tv-seningen, fordi det er vanskeligt at måle.

– Undersøgelsen peger på, at der for mange stadigvæk er stærke konventioner omkring det at se tv sammen med andre. Og mange opfatter det formentlig stadigvæk som lidt upassende, når sofamakkeren klapper skærmen op på den bærbare midt under ’X Factor’ eller ’Vild med dans’, siger medieforsker Anne Lærke Larsen.

Langt størstedelen af tv-/internet-multitaskerne bruger – efter eget udsagn – internettet jævnligt, når de ser tv alene, mens det er under en tredjedel, som gør det i samme grad, når de ser tv med andre.

Ikke overraskende er det de yngre tv-seere, der oftest går på nettet og samtidig ser tv.

De to medieforskere når i ’Medieudviklingen 2011’ frem til, at det er meget sandsynligt, at tv-sening og internetbrug fremover vil overlappe hinanden endnu mere, end de gør i dag, i takt med at smartphones og tablet-computere bliver mere udbredte blandt danskerne.

35 procent svarer i undersøgelsen, at de aldrig er på nettet og ser tv samtidig, mens seks procent svarer, at de slet ikke har netadgang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post 60 gardere på vagt for Dronningen i julen
Next post 280 spritbilister taget i julerazzia