Færre nye boliger sættes til salg

Udbuddet af boliger er faldet siden i sommers. I januar stod 63.300 boliger til salg mod 71.500 i juli 2011. Det viser Realkreditrådets boligudbudsstatistik for januar 2012. Det lavere boligudbud skyldes ikke, at der bliver solgt flere boliger, men at der kommer færre nye boliger på markedet.

– Boligudbuddet er højere end for et år siden og på et højt niveau. Men det er faldet siden i sommers. Udviklingen skyldes ikke, at der bliver solgt flere huse, men at der kommer færre nye huse til salg, siger Peter Jayaswal, underdirektør i Realkreditrådet.

Ifølge Peter Jayaswal kommer der stadig nye friske boliger på markedet, men der bliver længere og længere mellem dem.

– Sælgerne opgiver på forhånd at få boligen solgt, måske fordi de afskrækkes af det store boligudbud og de lange udbudstider. Det tager i dag typisk 10 måneder at få solgt et hus, siger Peter Jayaswal.

– Kombinationen af færre nye boliger til salg og få solgte boliger trækker udbudstiderne godt i vejret. Det sker, fordi der ikke kommer nye boliger ind på markedet, der kan trække udbudstiderne ned. De gamle boliger kommer derfor til at tynge godt i tallene, og det trækker udbudstiderne op. Det store boligudbud med lange udbudstider skyldes altså en stor boligpukkel, og ikke at der kommer mange nye boliger til salg, forklarer Peter Jayaswal.

Presset på boligmarkedet sender udbudspriserne ned og januar måned bød på yderligere fald i udbudspriserne for alle boligtyper.

– Vi skal faktisk helt tilbage til sommer 2008 for at finde en årlig stigning i priserne på huse og fritidshuse. For ejerlejligheder skal man helt tilbage til april 2007, konstaterer Peter Jayaswal.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Snyd ikke dig selv for erstatning
Next post Lækagesagen genoptages ikke