Flygtningestrøm skaber alvorlig situation i Sydsudan

Læger uden Grænser advarer om alvorlige medicinske behov i de overfyldte og ufærdige flygtningelejre i Sydsudan. Flygtninge tvinges til at vandre mellem flygtningelejre, der samtidig kæmper med at skaffe vand nok til de mange, der dagligt ankommer til området.

Titusinder af nye flygtninge fra Sudan til Sydsudan får nu Læger uden Grænser til at advare om de alvorlige, medicinske konsekvenser, så stor en flygtningestrøm skaber, når de kommer til lejre, der ikke er i stand til at tage imod dem.

Situationen i Upper Nile og Unity stat er ved at udvikle sig til en regulær krise, eftersom vandforsyningerne i området begynder at tørre ud og hjælpen i området er helt utilstrækkelig.

Medicinsk behandling er ikke nok, når husly, mad og vand mangler for de mennesker, der ankommer i en allerede svækket tilstand.

I Øvre Nil stat har omkring 35.000 flygtninge krydset grænsen i løbet af en tre-ugers periode, blot for at finde de eksisterende flygtningelejre overfyldte, mens de kæmper for at levere vand nok til de 70.000 flygtninge i området.

Mandag aften gik 15.000 flygtninge de 25 km til det nærmeste sted med tilgængeligt vand, da vandkilden på det midlertidige modtagelsesområde slap op.

– Tidligt tirsdag morgen gik vi i gang med at yde lægehjælp langs ruten, siger Dr. Erna Rijnierse fra Læger uden Grænser.

– Det var et virkelig chokerende syn, vi mødte. Vi var vidne til, at nogle af de svageste døde, mens da de gik. For dehydrerede til at selv akut lægehjælp ikke var nok for at redde dem.

Der er ikke råd til at vente
Situationen for disse flygtninge kunne ikke være mere påtrængende, og de skal gives et sted med vand, husly og mad så hurtigt som muligt. I Unity stat har flygtningelejren i Yida udvidet dramatisk i løbet af de seneste to måneder til omkring 50.000. Lige nu ankommer op til tusind nye flygtninge dagligt.

– Hvad der bekymre os mest i Yida er, at halvdelen af vores konsultationer drejer sig om vandbårende sygdomme, som er let kan forebygges med god hygiejne, sanitet og tilgængeligt, rent drikkevand, siger André Heller Perrache, Læger uden Grænsers landechef i det sydlige Sudan og fortsætter:

– Vi ser mange patienter, især børn, for hvem diarré kan være livstruende, fortsætte med at komme tilbage til hospitalet for at blive behandlet flere gange. Vi ser også en stigning i antallet af tilfælde med underernæring.

Mange af de nyankomne fra Sudan har gået i mange dage eller endda uger, og er i en dårligere sundhedstilstand end flygtninge, der krydsede grænsen i de seneste par måneder. Trods en indsats fra de få, tilstedeværende organisationer, er de faciliteter, som møder flygtningene ikke tilstrækkelige til at klare den seneste tilstrømning.

– Regntiden nærmer sig, og så bliver situationen for flygtningene endnu mere usikker, siger André Heller Perrache og fortsætter:

– Nogle af de vigtige adgangsveje er allerede ved at blive ubrugelig og Læger uden Grænser opfordrer indtrængende hjælpeorganisationer involveret i at yde den basale hjælp i lejrene til at få opskaleret, så de kan følge med det stadig stigende antal flygtninge.

Læger uden Grænser er massivt til stede i flygtningelejrene med mere end 50 internationale medarbejdere og lidt over 300 lokalt ansatte. I alt giver Læger uden Grænser mere end 6.500 konsultationer om ugen, herunder akut lægehjælp til de mest kritisk syge af de nyankomne.
Læger uden Grænser er også involveret i forebyggelse af sygdomsudbrud, blandt andet ved at vaccinere mod mæslinger hos børn under 15 år.

Desuden distribuerer organisationen vand forskellige, midlertidige steder i Øvre Nil stat, men også disse områder tegner til at tørre ud inden for kort tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Skattesmæk til private dagplejere
Next post Saudi Arabiens kronprins er død