Kommunerne er klar til at bruge forebyggelsespakker

KL udvalgsformand kalder Forebyggelsespakker for en stor hjælp.

– Hidtil har den enkelte kommune været henvist til selv at finde ud af hvilke indsatser, der er mest effektive. Forebyggelsespakkerne er en stor hjælp, når kommunerne skal prioritere de forebyggende og sundhedsfremmende indsatser.

Sådan siger Anny Winther, formand for KL’ Social- og Sundhedsudvalg om Sundhedsstyrelsens fem forebyggelsespakker, der netop er offentliggjort i dag. De handler om tobak, alkohol, fysisk aktivitet, mental sundhed og seksuel sundhed.

Og konklusionen i anbefalingerne er klar: Kommunernes tætte kontakt til borgerne giver dem en unik mulighed for at skabe rammer og tilbud, som kan fremme danskernes sundhed.

– Kommunerne har et stort ansvar for at skabe de rammer for borgerne, der skal til, så det bliver let at leve sundt. Sundheden skal ind i daginstitutioner og skoler, i kommunens indsatser til ældre, ledige, handicappede og psykisk syge, i fritidstilbuddene og i den fysiske planlægning, siger Anny Winther og fortsætter:

– I kommunerne ønsker vi at arbejde evidensbaseret og ud fra det bedste faglige vidensgrundlag, men uden nationale, faglige anbefalinger er det svært. Derfor hilser vi pakkerne velkomne, som inspiration for vores arbejde.

KL vil opfordre kommunerne til at foretage en kritisk gennemgang af deres forebyggelsesindsats med Sundhedsstyrelsens anbefalinger i hånden.

– Kommunerne bør bruge forebyggelsespakkerne til at foretage en omprioritering af de eksisterende ressourcer. Hvis kommunerne har indsatser, der ikke anbefales af Sundhedsstyrelsen, bør de afvikles hurtigst muligt. Derudover vil vi opfordre til, at de kommuner, der endnu ikke har implementeret alle indsatser på grundniveau, begynder implementeringen i løbet af 2013, siger Anny Winther.

– Dermed er der udsigt til, at alle kommunerne kommer med og på sigt kan tilbyde stort set de samme grundlæggende indsatser. Det vil være et væsentligt bidrag til arbejdet med at forbedre danskernes sundhedstilstand, siger fortsætter hun, men mener dog ikke, at anbefalingerne i forebyggelsespakkerne gør arbejdet alene:

– Der er fortsat brug for, at staten træder til med reguleringsmæssige tiltag, der har effekt på sundheden og understøtter monitorering og forskning i forebyggelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post SF sætter forlig-modstander på plads
Next post SF-toppen er sur: Özlem Cekic suspenderet