Miljøminister vil fjerne farlige stoffer i tatoveringsfarver

Miljøminister Ida Auken vil fjerne kræftfremkaldende stoffer i tatoveringsfarver. Foto: THOR (CC BY 2.0)
Tatoveringsfarver indeholder kræftfremkaldende stoffer, viser undersøgelse fra Miljøstyrelsen. Miljøminister Ida Auken vil fjerne de problematiske stoffer i tatoveringsfarver i Danmark og opfordrer samtidig EU til at lave tilsvarende regler.

En undersøgelse af de 65 mest anvendte tatoveringsfarver i Danmark viser, at farverne kan indeholde kræftfremkaldende stoffer. Derfor griber miljøministeren nu ind og fjerner stofferne.

– De farlige stoffer i tatoveringerne skal ud. Det er jo helt almindeligt at have en tatovering i dag, og vi skal ikke have farver på markedet, der kan indeholde kræftfremkaldende stoffer. Derfor vil jeg fjerne farlige stoffer i tatoveringsfarver, der sælges i Danmark, siger miljøminister Ida Auken.

I december sidste år fjernede miljøminister Ida Auken øjeblikkeligt 13 tatoveringsfarver fra danske forhandleres hylder, fordi de kunne forøge risikoen for at få kræft. Men det sikrer ikke forbrugerne mod, at der kan komme nye skadelige tatoveringsfarver på markedet. Derfor skal der være klare regler, om at tatoveringsfarver ikke må indeholde bestemte stoffer i Danmark.

Opfordrer EU til forbud
Undersøgelsen viste, at tatoveringsfarverne importeres til Danmark via internettet. Derfor opfordrer miljøminister Ida Auken sideløbende EU til at lave generelt forbud mod farlige stoffer i tatoveringsfarver.

– Jeg vil opfordre Kommissionen til at følge Danmarks eksempel og få fjernet de farlige stoffer i tatoveringsfarver. Det er vigtigt med fælles regler i EU, som producenterne af tatoveringsfarver i udlandet forstår. Men EU- regler kan tage tid. Derfor vil jeg sørge for, at vi hurtigst muligt får nationale regler på plads, så de danske forbrugere er beskyttet indtil EU-reglerne kan træde i kraft, siger miljøminister Ida Auken.

Problemet med tatoveringsfarver er hovedsageligt azofarvestoffer, som anvendes i tatoveringsfarver og som nedbrydes til kræftfremkaldende stoffer. Undersøgelsen viser desuden, at rød tatoveringsfarve kan give irritation, kløe og væskende sår på kroppen. Det gælder også orange, lyserød, brun og lilla nuancer, der kan indeholde rød farve. Men også sort tatoveringsfarve kan indeholde skadelige stoffer som f.eks. PAH. Der er derfor god grund til at tænke sig om, inden man får lavet en tatovering.

One thought on “Miljøminister vil fjerne farlige stoffer i tatoveringsfarver

  1. Folk skal tænke sig om, inden de vælger tatovør og en tatovering, hvor der kan være farlige stoffer i!

    God I oplyser om dette i denne artikel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Saudi Arabiens kronprins er død
Next post Snyd med import af te, nødder og urter