Ledige i jobrotation føler sig misbrugt

Regeringen vil have flere i jobrotation for at redde ledige fra at ryge ud af dagpengesystemet.

Men i en nystiftet forening for ledige, Landsforeningen Lediges Vilkår, kan man ikke se, at jobrotation er hverken genialt eller en win-win-situation.

– I nogle kommuner sender man folk i jobrotation på dagpenge. Vi mener, at hvis man arbejder, skal man have en løn. Mange af dem i jobrotation får som tak, at de hurtigere kommer på kontanthjælp, siger Erik Huguin, formand for Landsforeningen Lediges Vilkår til Newspaq.

Han henviser blandt andet til et jobrotations-projekt i Randers Kommune, hvor mere end 200 ledige afløser 1.200 medarbejdere, som er på efteruddannelse.

Ordningen betyder, at de ledige er rotationsvikarer med løntilskud og dermed ikke må tjene mere end dagpenge. De bruger desuden af deres to års dagpengeret – og genoptjener ikke ret til nye dagpenge. Og så skal de samtidig skal de stå til rådighed for arbejdsmarkedet og skrive ansøgninger efter fyraften, medmindre de har fået en dispensation fra jobcentret.

Føler sig groft udnyttet
Den 54-årige socialpædagog Annie Cramer, der som ledig er ansat som jobrotationsvikar på dagpenge i en institution for kriminelle, psykiske syge i Randers kalder det helt urimligt.

– Jeg føler mig groft udnyttet. Det er ikke rimeligt, at jeg kun tjener det halve af mine kolleger, når jeg indgår fuldt ud i normeringen, siger hun til Newspaq.

I fagforeningen FOA ser man helt anderledes på jobrotions-projektet i Randers:

– Det er et guldæg, siger næstformand i FOA Randers, Hanne Tinggaard, som mener at ordningen giver kompetenceudvikling, ikke kun for de fastansatte men også for de ledige.

Ifølge Hanne Tinggaard sender jobrotation hver anden ledig videre i job eller uddannelse.

– Vores erfaringer viser, at over 60 procent af vikarerne efterfølgende kommer i job eller begynder på en uddannelse, siger hun.

Annie Cramer har via Landsforeningen Ledige Vilkår klaget til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der afviser at ledige i løntilskud, skal kunne genoptjene retten til dagpenge.

– For mig er det vigtigt at bevare tilskyndelsen for den enkelte til at finde ustøttet arbejde. Derfor mener jeg heller ikke, at løntilskudsjob skal medføre genoptjening af dagpengeret, skriver hun.

Mette Frederiksen understreger også, at ledige i løntilskud fortsat skal søge arbejde, “selvom det for den enkelte godt kan føles som en ekstrabelastning.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Ida Auken er ikke formandskandidat
Next post Michala Petri og Lars Hannibal nye værter på Radio Klassisk