70 TV-stationer stiler skarpt på global fattigdom

I de kommende dage vil flere end 500 millioner mennesker verden over få stillet spørgsmålet ‘Hvorfor fattigdom?’. DR står i spidsen for en række events og rydder store dele af programfladen for at stille samme spørgsmål til danske lyttere, seere og brugere.

Er det værre at være født fattig end at dø fattig? Hvor meget profit er rimeligt, og hvornår bliver ulighed for meget? Det er nogle af de spørgsmål, som flere end 500 millioner seere over hele verden vil blive konfronteret med, når 70 tv-stationer i 180 lande viser otte stærke og udfordrende dokumentarfilm om global fattigdom og ulighed. Filmene er en del af den globale mediebegivenhed ‘Hvorfor fattigdom?’. DR følger op med en række events og initiativer, der skal få os alle til at tænke over spørgsmålet en ekstra gang.

– Fattigdom og ulighed er kommet tættere på end nogensinde før. Se blot på udviklingen i flere af de sydeuropæiske lande. Men for at løse verdens fattigdomsproblemer må vi først forstå, hvad der ligger bag, siger DRs dokumentarredaktør Mette Hoffmann Meyer, der har været initiativtager til det verdensomspændende projekt ‘Hvorfor fattigdom?’ sammen med BBCs dokumentarredaktør Nick Fraser.

Hun fortsætter:
– Når mødre dør i barselssengen, og når børn går sultne i seng og må samle affald om dagen i stedet for at gå i skole, vedkommer det os alle. Vi må for alt i verden ikke bare trække gardinerne for, og tænke at de ikke vedkommer os.

Stærke dokumentarer
De otte nye dokumentarfilm bliver vist på DR1 og DR2 og er skabt af anerkendte internationale instruktører. To af filmene er dansk produceret, og den ene af disse, ‘Tyveriet af Afrika’, er instrueret af Christoffer Guldbrandsen.

– Filmene stiller hver deres tankevækkende spørgsmål og belyser efterfølgende emnet gennem forskellige historier og synsvinkler. Dokumentarfilm er effektive, fordi de kan bringe liv langt fra os tæt på, ligesom de, når de er bedst, er universelle i deres sprog og enestående til at skabe dialog og debat verden over, siger Mette Hoffmann Meyer.

Nogle af de emner, filmene tager fat på er for eksempel fødevareknaphed, korruption, skatte-tænkning, børnedødelighed, grådighed – ikke bare i Afrika, men også i lande som Kina, USA og Jordan.

Skolerne kan også være med, for filmene ledsages af undervisningsmateriale og interaktive features på dansk, der kan downloades fra DRs hjemmeside.

Udover de otte dokumentarfilm, der vises på DR1 og DR2, stiller en lang række DR-programmer skarpt på global fattigdom og ulighed på tv, radio og web.

– Vi ønsker at nå ud til alle de, der normalt ikke interesserer sig for eller kan overskue den globale ulighed og fattigdom. Derfor sætter vi ind med et massivt DR-fokus på stort set alle vore platforme og står i spidsen for en række events, der skal engagere bredt og skabe debat, siger Merete Monberg Ronild, kampagnekoordinator i DR Kampagner.

‘Formiddagen på 4’eren’ og ‘Aftenshowet’ på DR1 giver en nordsjællandsk familie den udfordring, at de i en uge skal leve som en fattig familie fra Laos og blandt andet helt undvære elektricitet samt leve for et rådighedsbeløb, der svarer til FN’s fattigdomsgrænse.
DR Nyheder sætter på web, i radio- og tv-aviser samt enkelte magasiner fokus på emnet. DR Vejret ser på sammenhængen mellem vejrklima og fattigdom. ‘Danskernes Akademi’ og ‘Debatten Special’ med Clement Kjersgaard stiller skarpt på spørgsmålet og en lang række andre DR-programmer følger op med debat, eksperter og ny viden på blandt andet P1, P3, Ramasjang og dr.dk.

Ud til hele landet
DR står desuden i spidsen for en række events, der sammen med en række andre aktører skal nå ud til hele landet og få flest muligt til at tænke en ekstra gang over spørgsmålet ‘Hvorfor fattigdom?’.

DR stiller også skarpt på fattigdom i Danmark med dokumentarfilmen ‘Fattige danske børn – den usynlige arv’.
Læs mere og følg med i de mange kampagneaktiviteter på dr.dk/hvorforfattigdom.

‘Hvorfor fattigdom?’ er blevet til i samarbejde med mediefolk fra hele verden, med DR og BBC som de ledende partnere og drivkræfter bag projektet. Projektet støttes blandt andet af Danida, Det Danske Filminstitut og Bill og Melinda Gates Foundation.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Sundhedsministeren: Tilskud til private høreapparater skal ned
Next post Mand og kvinde stukket med kniv ved Fakta