Danskernes tillid til domstolene og politiet er i top

Sammenlignet med 22 andre europæiske lande ligger Danmark i top, når det gælder befolkningens tillid til domstolene og politiet. Kun overgået af islændingene er danskerne de tryggeste ved at færdes alene efter mørkets frembrud. Det viser en ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor.

Danskerne stoler i vid udstrækning på, at domstolene behandler alle ens. Faktisk er Danmark det land i Europa, hvor tilliden til retssystemet er allerhøjest. Det konkluderer en ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor, som er baseret på en sammenlignende undersøgelse af tryghed, tillid og holdning til politi og domstole i 23 europæiske lande.

Også politiet nyder stor tillid i befolkningen herhjemme. Danmark er kun overgået af Finland i graden af borgernes tillid til politiet. På en skala fra 0 til 10, hvor 0 er ’ingen tillid overhovedet’ og 10 er ’fuld tillid’, lander Danmark på 8,0.

– Danskerne er et trygt folkefærd, som i det store hele ikke frygter vold og anden kriminalitet, og jeg er glad for, at danskerne har så stor tillid til domstolene og politiet. Men der er stadig udfordringer, som skal tages seriøst. Vi skal ikke hvile på laurbærrene, for tillid tager lang tid at opbygge og kort tid at ødelægge, siger justitsminister Mette Frederiksen og fortsætter:

– Tillid og tryghed handler om mere end blot at kunne gå udenfor om aftenen uden at frygte for overfald. Tillid til myndighederne og til hinanden er selve fundamentet for vores samfund. Det er noget, vi skal værne om og arbejde for at forbedre.

Danskerne er trygge og har tillid til andre
Udover en høj tillid til retssystemet er det kendetegnende for danskerne, at de i det hele taget har stor tillid til andre mennesker. Danskerne ligger i den nye undersøgelse – såvel som i de fem foregående – på en førsteplads i spørgsmålet om generel tillid til andre. Der er ingen kønsforskel i tilliden til andre mennesker, men de ældre giver udtryk for en større tillid til andre, end de yngre aldersgrupper gør.

Når det gælder spørgsmålet om, hvor tryg man er ved at bevæge sig udenfor efter solnedgang, er danskerne kun overgået af islændingene. Hele 54 % af danskerne svarer således, at de er meget trygge, når de færdes alene i deres lokalområde efter mørkets frembrud. Det er cirka dobbelt så mange som gennemsnittet i undersøgelsen.

Undersøgelsen European Social Survey, som ligger til grund for den nye rapport, blev gennemført første gang i 2002 og er siden foretaget hvert andet år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Satanister vil dele materiale ud til skoleelever
Next post Maksimale ventetider: Ingen overskridelse i oktober