Oversvømmelser og kulde giver flere rotter i kælderen

Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer i Danmark bekræfter, at der lige nu er ekstra mange henvendelser fra folk, der får rottebesøg i deres hjem. Foto: Hans-Jörg Hellwig (CC BY-SA 3.0)
Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer i Danmark bekræfter, at der lige nu er ekstra mange henvendelser fra folk, der får rottebesøg i deres hjem. Foto: Hans-Jörg Hellwig (CC BY-SA 3.0)
Masser af regn og kulde får ekstra mange rotter til at søge væk fra kloakkerne og ind i kældrene, lyder det enstemmigt fra skadedyrsbekæmpere. Pas på smitsomme sygdomme, advarer dyrlæger.

Risikoen for rottebesøg i hjemmet er større end normalt i disse dage. De stærke regnskyl og faldende temperaturer betyder, at rotterne flygter væk fra kloakkerne og op i kældrene.

Det forklarer Gert Andersen, der er teknisk rådgiver hos skadedyrsbekæmpelsesvirksomheden, Anticimex.

– I øjeblikket får vi ekstra mange opkald i forbindelse med rotter, der dukker op i boliger med lave kældre samt lejligheder med kælderopbevaringsrum. Mange rotter søger inden for i ly af regnen, som truer deres eksistens i kloakkerne. Det får dem til at kravle op ad i kloaksystemet og gennem kloakristene til steder, hvor der er mindre vand, siger Gert Andersen, Anticimex.

Smitterisiko i fugtige miljøer
Har du mistanke om rotter i dit hjem, f.eks. i kælderen, bør du passe på.

Rotter er leveringsdygtige i farlige bakterier, som nemt kan overføres til mennesker i fugtige miljøer og gøre dig alvorligt syg, forklarer AniCura Københavns Dyrehospital, der er specialister i såkaldte zoonoser – farlige sygdomme der overføres fra dyr til mennesker.

– Rotten bærer på en lang række bakterier og sygdommer, som den er verdensmester til at sprede. Får man rottebesøg, og er der fugtigt som i en kælder, er rotten i stand til at overfører mere end 50 sygdomme, herunder E. Coli-bakterier, Salmonellabakterier og Weils syge, som man kan dø af. Rotter kan desuden videregive lopper, mider og tæger, der kan medfører akutte allergiske reaktioner hos mennesker, og som kan inficere fødevarer, siger Jens Eslau, adm. direktør og dyrlæge hos Danmarks største smådyrshospital, AniCura Københavns Dyrehospital.

Brancheforeningen: Rotter, rotter, rotter
Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer i Danmark bekræfter, at der lige nu er ekstra mange henvendelser fra folk, der får rottebesøg i deres hjem.

– Når folk ringer i disse dage, er det primært rotter, rotter og rotter, det handler om. Rotterne er dygtige overlevere, og det er det instinkt, der træder i karakter, når vi får masser af regn. Tendens forstærkes, når kulden sætter ind, og vi nærmere os frysepunktet, siger Claus Schultz, talsmand for skadedyrsfirmaernes brancheforening.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Færre tvangsauktioner i oktober
Next post IT-branchen lancerer udspil til national styrket IT-sikkerhed