Sådan undgår du skimmelsvamp

Hvert ottende danske hjem er ramt af skimmelsvamp. Årsagen er ofte fugt i hjemmet. Køligere vejr samt vandskader forårsaget af eksempelvis skybrud kan derfor medføre skimmelsvamp. Men heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at undgå det, da det ofte afhænger af ens adfærd.

Forsikringsselskabet Tryg kommer her med en række gode forebyggelsesråd til danskerne.

Hovedpine, koncentrationsbesvær eller problemer med at trække vejret? Symptomerne i forbindelse med skimmelsvampeangreb er ubehagelige og kan gøre folk syge. I særlige tilfælde ved længere tids påvirkning kan det medføre helbredsproblemer som for eksempel astma. Skimmelsvamp opstår ofte, når der dannes fugt i hjemmet. Det kan være, når man er blevet ramt af vandskader for eksempel i forbindelse med skybrud, men det kan også blot være i forbindelse med, at vejret skifter. For i takt med, det bliver koldere udenfor, er der større risiko for, at der dannes fugt indenfor.

– Hvis der for eksempel er en til to centimeter dug langs kanten af ruden, kan det være et synligt tegn på, at hjemmet er for fugtigt. Men ofte kan skimmelsvampen være svær at opdage, fordi den ikke er til at se med det blotte øje. Det kan derfor være en god ide at anskaffe en skimmelsvampalarm, hvis man vil være på den sikre side, siger Charlotte Gøttler, forebyggelseschef i Tryg.

– En skimmelsvampalarm måler temperaturen og fugtniveauet i væggen, hvor den er monteret. Rammer temperaturen og fugten et niveau, der skaber vækstbetingelser for skimmelsvamp, gør alarmen opmærksom på, at det er tid til at få åbnet vinduerne, forklarer hun.

Men der er også mange andre ting, man selv kan gøre for at undgå skimmelsvamp.

– Det bedste råd er at huske at få luftet ordentligt ud fem-ti minutter dagligt tre gange om dagen og bruge emhætte, når man laver mad. Og så bør man ikke tørre tøj indendørs men i stedet hænge det ud eller tørre det i en tørretumbler, siger Charlotte Gøttler.

Derudover er det en god idé at:

– Opretholde en jævn indendørs temperatur i alle rum på mellem 20-22º C. Ønsker du en lavere temperatur i soveværelset, kan du lufte ud lige inden, du går i seng, i stedet for at have vinduet åbent hele dagen.
– Undgå at sætte store møbler direkte op ad kolde ydervægge. Sæt for eksempel i stedet reoler med åbne hylder.
– Holde døren til badeværelset lukket, når du går i bad. Og husk at lufte godt ud bagefter. Fjern overskydende vand fra vægge og gulv i badeområdet.
– Våde klude bør enten tørres udenfor, smides ud eller tørres i en tørretumbler ellers afgiver kludene bare fugten til luften igen.
– Fjerne kondens på den indvendige side af vinduerne. Hvis der er mere end en-to centimeter dug langs rudekanten, er det et tegn på, at den relative luftfugtighed i rummet er for høj. Tør fugten af med toiletpapir, som du skyller ud i toilettet bagefter.
– Holde indvendige døre i boligen åbne for at sikre at luften kan cirkulere i hele huset (pånær badeværelsesdøren, når du er i bad)
– Tjek med forsikringsselskaberne, om de har rabataftaler på skimmelsvampalarmer

Hvis man er blevet ramt af skimmelsvamp, skal man dog ikke gå i panik, men blot fjerne det hurtigst muligt.

– Det er vigtigt at man finder og fjerner årsagen. Drejer det sig blot om et lille område, kan man selv fjerne det ved at afvaske området i et desinfektionsmiddel som f.eks. Rodalon Indendørs eller Hysan. Men dækker væksten af skimmelsvamp et større areal bør man altid søge professionel hjælp hos en rådgiver, siger Charlotte Gøttler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Ny undersøgelse: Danske elever har gode it-kompetencer
Next post Dansk mand skudt i Saudi Arabien